Slik planlegger du nytt bad – en guide fra Foss Bad

Post bilde

Å pusse opp badet er en stor investering, både økonomisk og tidsmessig. Det er derfor viktig å planlegge nøye for å sikre at du får et resultat du er fornøyd med. Å pusse opp et baderom krever litt, og mange synes prosessen kan virke overveldende. Ulike fagfolk og leverandører skal samkjøres, gjerne så effektivt som mulig for raskest vei til mål – og til ditt drømmebad.

Vi i Foss Bad har formet norske baderom i over 50 år – og her er våre beste tips for en god prosess.

STEG 1: PLANLEGGING

1. Drøm deg bort og sett mål

Hva er viktig for deg? Start med å tenke på hva du ønsker å oppnå med det nye badet. Er det en spa-lignende oase, et praktisk familiebad eller en kombinasjon?

Lag en konkret ønskeliste

Skriv ned alt du ønsker deg, fra stort til smått. Dette kan være alt fra et stort badekar til en bestemt type belysning.

Bruk Pinterest til inspirasjon

Bruk Pinterest og nettet til å finne bilder og ideer som inspirerer deg. På Pinterest kan du samle bilder i egne moodboards. Se eksempler på vår Pinterest-side for utallige inspirasjonsbilder i alle stilarter!

Ikke glem det praktiske

Et godt baderom er optimalisert for hverdagene, synes vi! Tenk på livsfasen dere er i og praktiske behov. Skal mange bruke badet samtidig? Hva med lagringsplass? Vil du ha rom for badekar?

2. Sett budsjettet

Hvor mye koster det å pusse opp et bad? Her vil for eksempel størrelsen på badet, kvadratmeter med fliser og eventuell flytting av rør etc. være med å påvirke prisen. Sett et tall for hvor mye dere vil bruke på badet.

Prioriter

Hvis budsjettet er begrenset, kan du prioritere de elementene som er viktigst for deg.

Vær realistisk

Det er viktig å ha et klart budsjett fra starten av. Husk å få inkludert alle kostnader, fra materialer og arbeidskraft til uforutsette utgifter. Når du kontakter leverandører (i neste steg), bør du få et tilbud som inkluderer alt.

Tips! Vi i Foss bad produserer baderomsmøblene våre på Sørlandet. På fabrikken vår har vi en Outlet som fylles på hver uke. Her kan du gjøre et kupp!

3. Besøk ulike forhandlere

Ta en titt på innredninger og styling i butikken for inspirasjon. Her kan du se våre baderomsmøbler utstilt og få hjelp til alt du må tenke på. Flere forhandlere kan også hjelpe deg med å tegne opp en plantegning.

Velg baderomsmøbler

Tenk på oppbevaringsbehov. Skal du ha dobbel vask? Tidløst eller trendy design? Nytt i 2025 er også servantskap med skuffer i 60 cm dybde, som betyr de går en sømløskombinasjon med en benk som skal ha vaskemaskin/tørketrommel under.

Tips! Visste du at Foss Bad møbler leveres ferdig med fronter og dører ferdig montert? Av våre møbelserier, er Innovent en av våre mest populære modeller. Her kan du også sette ditt eget preg på møbelet; du velger selv knotter og håndtak!

4. Få på plass en plantegning

Her kan du tegne opp selv, eller få hjelp hos en forhandler. Forhandleren kan også sette inn møbler og designvalg i en 3D-tegning så du får et stilmessig inntrykk. Hjemme kan du selv tegne opp plasseringen av servantskap, toalett og dusj direkte på gulvet for å få en følelse av rommet. Dette sikrer at badet blir både praktisk og enkelt å bevege seg i. I Foss Bad leverer vi både standard størrelser og skreddersøm på mål.

Mål opp rommet

Ta nøyaktige mål av badet ditt for å kunne lage en plan.

Tenk på funksjonalitet

Plasseringen av toalett, dusj, vask og oppbevaring er viktig for å sikre at badet blir både funksjonelt og estetisk tiltalende.

Tips! Får du også merket av rør, avløp og sluk på tegningen, blir plantegningen enda mer nyttig for leverandørene.

5. Velg riktig belysning

Belysning kan du få god hjelp til både hos forhandler og håndverkere. Her er hovedpunktene du bør tenke gjennom.

Hovedlys

Hovedlyset bør gi et godt generelt lys i rommet.

Spotter

Spotter kan brukes til å fremheve detaljer eller skape en koselig atmosfære.

Speilbelysning

Hvilken speilbelysning ønskes? Speil med lys på fremsiden av speilet. Speil med lys bak for et lunere uttrykk – stemningslys. Speil med varmefelt for antidugg har vært en vinner de seneste årene – da er speilet fritt for dugg når du kommer ut av dusjen.

STEG 2: AVTALE MED SAMARBEIDSPARTNERE

Hvem vil du ha til å gjøre jobben? Få ulike aktører på befaring og hent gjerne inn flere tilbud. Vil du selv ta ansvar for prosjektet – skaffe fagfolk (flislegger, murer, elektriker, rørlegger etc.) eller vil du ha en totalentreprenør som tar ansvar for hele prosessen?

Med en totalentreprenør på laget blir alle håndverkere koordinert, og du trenger kun å forholde deg til én kontaktperson. Dette gjør prosessen både enklere og tryggere – og gir deg noen å henvende deg til dersom det skulle oppstå problemer senere.

1. Befaring

En god start er å invitere fagfolkene hjem på befaring. Dette gir leverandøren mulighet til å se hvor vask, dusj og toalett er plassert, vurdere om noe må flyttes, og avdekke eventuelle utfordringer. En befaring gjør det enklere å få et realistisk prisoverslag og gir deg bedre oversikt over prosjektet.

Tips! Husk også å spørre etter våtromssertifikat som dokumenterer at firmaet er sertifisert etter Bygge bransjens våtromsnorm. Dette er en garanti for at bedriften har nødvendig kompetanse og følger bransjens krav til kvalitet og sikkerhet. Med dyktige fagfolk og riktig sertifisering sikrer du et bad som tåler tidens tann.

2. Å velge riktig håndverkere

Det lønner seg å innhente flere tilbud fra ulike håndverkere. Husk samtidig at kvalitet gjerne henger sammen med pris. Be om referanser fra tidligere kunder.

Avtale skriftlig

Få en skriftlig avtale som spesifiserer hva som skal gjøres og hva det koster. Her er det også viktig å få tidfestet ferdigstillelse av prosjektet.

Forbrukerrådet har en super mal for kontrakt ved kjøp av håndverkertjenester!

STEG 3: GJENNOMFØRING

Når avtalen er signert, lager rørleggerbedriften en fremdriftsplan for oppussingen. Sørg for å gjøre klare avtaler om når arbeidet skal starte, hvem som har ansvaret for å holde kontakt med de ulike håndverkerne, og hvem som skal stå for den løpende koordineringen av arbeidet. Dette sikrer en effektiv og smidig gjennomføring av prosjektet.

1. Husk dokumentasjon

Når arbeidet er ferdig, er det viktig å sikre at du mottar all nødvendig dokumentasjon. Ved bestilling av VVS-tjenester har du krav på en DDV-instruks, som står for dokumentasjon, drift og vedlikehold. Denne dokumentasjonen gir en detaljert oversikt over hvilke materialer og produkter som er benyttet, samt hvordan de er installert.

Og helt til slutt: Nyt ditt nye baderom!